Bu siteye sunucudaki güvenli bir tarayıcıdan erişmeye çalışıyor olabilirsiniz. Lütfen betikleri etkinleştirin ve bu sayfayı yeniden yükleyin.
DHMİ Hakkında
DHMİ Hakkında
DHMİ Kurumsal
DHMİ Kurumsal
Personele Özel Duyurular
Personele Özel Duyurular
Ana Faaliyetlerimiz
Ana Faaliyetlerimiz
Finans / Yatırım
Finans / Yatırım
Bilgilendirmeler
Bilgilendirmeler
Havalimanları
Havalimanları
Hava Durumu
Hava Durumu
Basın ve Haber Arşivi
Basın ve Haber Arşivi
Linkler
Linkler
Site Haritası
Site Haritası
Bize Ulaşın
Bize Ulaşın
Vazgeç
TR
EN
Menü
T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü
HAVA SEYRÜSEFER DAİRESİ BAŞKANLIĞI
AIP Turkey
AIP ABONELİK FORMU
AIS PORTAL
FORMLAR
Notam
Coreform
Snowtam
Uçuş Planı
Sayfa İçeriği
Metis
Anasayfa
>
Metis
2) METIS Projesi :
METIS Projesi, Akdeniz Bölgesinin EGNOS (Uydu ?Seyrüsefer Sistemleri?) programları dahiline girebilmesi için GJU (Galileo uydusu birleşik çalışmaları) ile ilgili yol haritası belirlenmesi programıdır. Projenin amacı MEDA (Akdeniz) bölgesinde GNSS sinyali sağlanması, uygulaması ve bunun etkinliğinin ölçülmesidir.
METIS Projesi Akdeniz sahasında demoları içeren çalışmalarla potansiyel GNSS (Küresel Seyrüsefer Uydu Sistemi) hizmetleri ve uygulamalarını içermektedir. Bu proje kapsamında, havacılığın yanı sıra kara, deniz ve raylı sistem ulaşımını içeren denemeler yapılacaktır. METIS Projesinde havacılık kapsamında yapılacak APV (Approach with Vertical Guidance-Dikey Referanslı Yaklaşma) denemelerini icra edecek olan üç ülkeden biri Türkiye?dir. Projenin Türkiye ayağında; Çanakkale Havalimanında, EGNOS uydu sinyalleri ile hassas olmayan seyrüsefer cihazları kullanılmaksızın uçuşların yaklaşma kabiliyetinin ölçüldüğü denemeler yapılmasıdır.
Denemelerin temel amacı, orijinal ECAC hizmet alanının dışında EGNOS performansının doğrulanması için yapılan performans denemeleri ve yerel hava seyrüsefer hizmet sağlayıcılarının SBAS (Satellite Based Augmentation System - Uydu Temelli Güçlendirme Sistemi)?dan edinebileceği faydaların gösterilebilmesidir.
Söz konusu denemler 5-6 Kasım 2009 tarihlerinde yapılmış olup Çanakkale Havalimanı EGNOS kapsama diyagramlarına göre tam sınırda olduğu için ilk gün yeterli fayda sağlanamamıştır. İkinci gün ise denemeler çok verimli şekilde gerçekleştirilmiş ve EGNOS uyduları kullanılarak ILS CAT 1 seviyesinde yaklaşmalar yapılıp veriler elde edilmiştir. Denemelerin sonuçları ise TÜRKSAT ile birlikte İstanbul?da düzenlenen bir toplantı ile tüm dünyayla paylaşılmıştır.
Ek Dosyalar
Metin Çanakkale Denemeleri