Oturum Aç

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü

MARDİN PROF. DR. AZİZ SANCAR HAVALİMANI

red Logo
444 34 64

Şehir Tarihçesi

Yazı Boyutu
A

​​

Mardin adından tarihte ilk kez 4. yüzyılda Roma tarihçisi Marcellinu tarafından ''maride''şeklinde bahsedilmiştir. Mardin'in adının nereden geldiği ile ilgili farklı söylenceler de vardır: Ermeni söylencelere  göre MS 351'de Nusaybin yıkılınca Mardin'e sığınan  Ermenilerin karşılaştıkları dirence karşı gösterdikleri cesarete atfen savaşçı ya da şehit anlamına gelen ''mardin''  kelimesinden; Süryani söylencelerine göre ise çevrede çok sayıda kale bulunmasına bağlı olarak kaleler anlamına gelen ''merdin''den türemiştir.

İlk Çağ Dönemi'nde hakkında pek bir şey bilinmeyen şehre 640 yılında Araplar egemen olmuştur. Araplardan sonra 12. yüzyılın başında Kürt ,Ermeni ,Yakubi Nasturi, Şemsi  ve  Yezidilerin  yaşadığı Mezopotamya , İran üzerinden gelen  Türkmenlerle birlikte yeni  bir kültürle tanışmıştır. Türkmen ailelerin büyüklerinden olan Artuklular yaklaşık üç asır boyunca Mardin'e  egemen olmuştur. Başkentlik yaptığı bu dönemde Mardin oldukça gelişmiş; kale dışına taşan mahalleleri, sarayları, camileri, medreseleri, çarşıları, hanları ile gerçek bir şehir kimliğine bürünmüştür. Musul- Halep arasında yapılan ticaretle en parlak dönemini yaşamıştır. Bu dönemde Moğol İmparatoru Timur şehri iki kere kuşatmış ama başarılı olamamıştır.

15. yüzyılda  başka bir Türkmen ailesi olan Akkoyunlular ve sonrasında Karakoyunlular Mardin'de hüküm sürmüştür. Bir yıl boyunca süren  kuşatmadan sonra 1517'de  Diyarbakır Beylerbeyi Bıyıklı Mehmet Paşa Mardin'i Osmanlı topraklarına katmıştır. Birinci Dünya Savaşı sırasında şehir herhangi bir yabancı işgaline uğramamıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra Mardin, bu ülkenin önemli bir kenti olmuştur . 

Mardin ; Dicle ve Fırat Nehri'nin suladığı bereketli topraklarda İlk Çağ Dönemi'nden beri farklı kültürlerin, dinlerin uğrak  yeri  ve insanlar için önemli bir yerleşim alanı olmuştur. Şehirde baskın olarak iki büyük tek tanrılı dinin varlığı hissedilir: Erken Hristiyanlık  Döneminde Ermeniler ve Süryanilere ait kilise ve manastırlar ile Türk İslam Devleti olan Artuklular Dönemine ait medrese ve camiler şehrin sembolü haline gelmiştir.

Şehir günümüzde yüksek avlu duvarlarının çevrelediği  dar sokaklarıyla, şehre özgü taş evleriyle, abbaralarıyla ve her adımda hissedilen bozulmamış tarihi dokusuyla birlikte zengin mutfağıyla da yıl boyunca yerli ve yabancı turistleri kendine hayran bırakmaktadır. ​


Mardin'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler


1-MARDİN MÜZESİ

1-MARDİN MÜZESİ GENEL GÖRÜNÜM VE ARKEOPARK ALANI (1).JPG

2-ESKİ PTT BİNASI (Mardin Artuklu Üniversitesi Uygulama Oteli ve Sosyal Tesisi)

eskiptt.jpg


3-ZİNCİRİYE MEDRESESİ

MARD¦-N-Z¦-NC¦-R¦-YE MEDRESES¦--G+£LCAN ACAR (3).jpg


4-MARDİN KALE GÖRÜNÜMÜ

MARD¦-N-KALEDEN GENEL G+ûR+£N+£M-G+£LCAN ACAR (1).jpg

5-​​​MARDİN OLGUNLAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ

MARD¦-N- OLGUNLA+ŞMA ENST¦-T+£S+£-G+£LCAN ACAR (2).jpg


6-DARA ANTİK KENTİ

MARD¦-N-DARA ANT¦-K KENT¦--G+£LCAN ACAR (17).jpg


7-MİDYAT GECE MANZARASI

MARD¦-N- M¦-DYAT-GECE-G+£LCAN ACAR (8).jpg


8-KAYSERİYE ÇARŞISI (ŞAHMERAN )

MARD¦-N-EL SANATLARI-+ŞAHMARAN-G+£LCAN ACAR (8).jpg












App img

DHMİ Mobil Uygulaması

DHMİ Mobil uygulamasını ÜCRETSİZ İndirin

  • HABERLER VE
    DUYURULAR
  • İHALE İLANLARI
  • DHMİ TV
  • PROJELER
  • İLETİŞİM
  • ÇEK GÖNDER