Oturum Aç

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü

HAVA SEYRÜSEFER DAİRESİ BAŞKANLIĞI

88 Logo
red Logo
444 34 64

Ulusal Projeler

Yazı Boyutu
A

Proje Adı
Kapsamı
Başlangıç Tarihi 
Bitiş Tarihi
Hava Aracı Takip Sistemi Ar-Ge Projesi (HATS)   

Mevcut radar sistemleri ile alçak irtifadaki trafikler özellikle dağlık alanlarda takip edilememektedir. Söz konusu hava araçlarının sürekli takibi havacılık emniyeti açısından gereklidir. Diğer taraftan, GSM kaplamasının da özellikle kırsal alanlarda yeterli olmadığı düşünülerek alçak irtifada VFR uçuş yapan helikopter gibi hava taşıtlarının hem GSM hem de uydu sistemleri ile kesintisiz takibinin sağlanması amaçlanarak gerçekleştirilmiştir.

2010

2013

ATC Kontrol ve Radar Kontrol Simülatör Ar-Ge Projesi(atcTrsim-1)

Temel, tazeleme, intibak ve ileri düzey Hava Trafik Kontrol eğitimleri verilebilen, hava sahasında yapısal değişikliklerin tasarlanıp etkilerinin analiz edilebildiği Hava Trafik Kontrol Simülatörü yazılımı tamamen yerli ve milli imkanlarla geliştirilmiş Yaklaşma/Yol Kontrol (APP/ACC) Radar ve Meydan Kontrol (TWR) Simülatörüdür. 3 Boyutlu modellerle 360 derece görselliğe sahip Meydan Kontrol Simülatör yazılımı elde edilmiştir. Entegre olarak ya da tamamen birbirlerinden bağımsız çalışabilen Yaklaşma/Yol Kontrol ve Meydan Kontrol simülasyon yazılımları elde edilmiştir.

2010

2013

Hava Trafik Kontrolörü Seçme Yazılımı Ar-Ge Projesi (KONSEY-1)

Hava Trafik Kontrolörlerinde bulunması gerekli olan yeteneklerin (refleks, üç boyutlu düşünme, hızlı karar verebilme, görsel ve işitsel hafıza, dikkat, çapraz kontrol, muhakeme vb.) elektronik ortamda güvenli bir şekilde test edildiği bir yazılım geliştirilmiştir. Hava Trafik Kontrolörlerinin eğitimi, lisanslama ve derecelendirilmesi, derecelerinin yenilenmesi için sınav yapılması gibi işlemleri yerine getirebilen yazılımdır.

2010

2012

Kuş Radarı Ar-Ge Projesi (KUŞRAD -1)

Havalimanlarındaki kritik sahalarda, kuş-uçak çarpışmalarını önleme maksadıyla yerli bir Kuş Radarı Sistemi ve hava trafik kontrol radar (PSR) sistemlerinin gereksinimlerine göre Milli Gözetim Radarı (MGR) tasarlanmıştır. 
2010

2015

ATC Meydan Kontrol ve Yaklaşma/Yol Kontrol Radar Simülatörü Ar-Ge Projesi (atcTrsim-2)

2010-2013 yılları arasında geliştirilen ATC Kontrol ve Radar Kontrol Simülatör Ar-Ge Projesi (atcTRsim-1)’nin 2. safhası olan projede, ilk safhada geliştirilen yazılımın gerekli donanımları temin edilerek Esenboğa Havalimanı Başmüdürlüğü bünyesinde bulunan Havacılık Akademisi Tesislerine kurulumu gerçekleştirilmiştir. 2014 yılı sonunda başlanılan proje Şubat 2017 yılında tamamlanmış olup 360° TWR ve Radar Simülatörü kurulumları milli simülatör yazılımı projesi ile Havacılık Akademisi’nde başarı ile tesis edilmiştir.

2014

2017

Uzaktan Eğitim ve Bilgi Paylaşım Portalı Ar-Ge Projesi (KONSEY - 2)

2010-2012 yılları arasında gerçekleştirilen Hava Trafik Kontrolörü Seçme Yazılımı Ar-Ge projesinin 2.safhasını oluşturan proje ile; KONSEY Ar-Ge Projesinde geliştirilmiş olan ve Hava Trafik Kontrolörlerinin yıllık derece yenileme sınavlarında kullanılmaya başlanılan yazılımın, AIM ve Havacılık Elektroniği Personelinin (ATSEP) de ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde eklenecek modüller vasıtası ile daha da geliştirilerek tüm ihtiyaçlara cevap verecek hale getirilmiştir

2014

2017

KUŞRAD Kurulumu Ar-Ge Projesi

Kuş Radarı Ar-Ge Projesi ile tamamlanmış bir yatay ve dikey radardan oluşan sistemlerin İstanbul Atatürk Havalimanı'na kurulması projesidir. 

2014

2016

SSR Sinyali İşleme Ar-Ge Projesi

Hava araçlarında bulunan 1090 MHz frekanslı transponder cihazı ile iş birliğine dayanan yapıda SSR ve ADS-B işaretlerin işlenmesi kabiliyetinin milli olarak geliştirilmesi ve standart ASTERIX CAT048 veri formatının üretilmesi işidir. Haziran 2018 tarihinde tamamlanmış olan proje kapsamında SSR Sinyal işleme sistemi ve 11 adet ADS-B alıcısı üretilerek havalimanlarımıza yerleştirilmiştir. 
2014

2016

Özgün CWP (Kontrolör Çalışma Pozisyonu Arayüz Yazılımı) Ar-Ge Projesi

Türkiye hava sahasındaki trafiklerin izlenmesi, yönlendirilmesi ve kontrolü gibi hava trafik hizmetlerinin sağlanabilmesi için gerekli olan altyapı ve sistemlerin geliştirilmesi ve hâlihazırda kullanılmakta olan hava trafik kontrol sistemleri ile çeşitli seviyelerde entegre olması amacıyla gerçekleştirilmiş projedir. 

2014

2017

FODRAD Ar-Ge Projesi

PAT (Pist-Apron- Taksi Yolu) sahalarında uçuş emniyet seviyesini üst düzeye taşımak amacı ile milimetre dalga radarı ve optik sensörler ile desteklenen milli bir FOD (Foreign Object Debris) (Yabancı Madde) tespit sisteminin geliştirilmesi projesidir.  Antalya Havalimanı'nda aktif olarak kullanılmaktadır.

2014


2018



TAMAM (Türkiye ATM Muhabere Altyapısının Modernizasyonu) Ar-Ge Projesi

Hava Trafik Yönetim Sistemlerinin en önemli unsuru olan haberleşme sistem performansının bilimsel metotlar ile analiz edilmesi ve Özgün CWP Ar- Ge Projesinde geliştirilmekte olan EFS (Electronic Flight Strip) ve Çare ürünlerinin diğer sistemler ile haberleşmelerine imkân sağlayacak özelliklerin kazandırılması amaçlanmıştır.

2015

2018

atcTrsim İstanbul Atatürk Havalimanı Kurulum Projesi

Esenboğa Havalimanında kurulumu tamamlanmış olan atcTRsim Simülatör sisteminin bir benzerinin İstanbul Atatürk Havalimanında Teknik Blok içerisinde kurulması işidir. 

2017

2018

ATC Portalı Ar-Ge Projesi

ATC Portalı (Hava Trafik Kontrolörü Portalı) Projesi; Türk Hava Sahasındaki uçuşların emniyetini, hızlı ve düzenli akışını sağlayan Hava Trafik Kontrolörleri için kullanılacak modüler bir nöbet planlama sistemine, geçmişe yönelik istatistiki verilerin saklanabilmesine, personel yönetiminde karşılaşılan bazı ihtiyaçların giderilmesine imkân tanıyacak bir projedir. 
2020

2022

MGR/Mode-S Ar-Ge Projesi

2020 yılında Gaziantep Havalimanı yakınlarında Milli Gözetim Radarı (MGR) sistemi kurulmuş ve SSR Mode-S radarın entegrasyonu çalışmaları başlamıştır. 2024 yılı Aralık ayında tamamlanan proje sonucunda yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Türkiyenin ilk ve tek sivil havacılık gözetim radarı olan, MGR Mode-S SSR sistemi elde edilmiştir.

2017

2024

ATC Kule ve Radar Simülatörü (atcTRsim) Kurulumu Ar-Ge Projesi

DHMİ ve TÜBİTAK iş birliğiyle milli imkanlar kullanılarak geliştirilmiş olan ATC Kule ve Radar Simülatörü (atcTRsim) Ar-Ge Projesi sonunda elde edilen simülatör sisteminin ihtiyaç doğrultusunda Esenboğa Havacılık Akademisi’ne kule modülünün kurulumu, Hava Trafik Kontrol Merkezi’ne yaklaşma/yol kontrol modüllerinin uyarlanması ve kurulumu, Sabiha Gökçen Havalimanı’nın 3B modellemesi  ve Atatürk Havalimanı’nda kurulu simülatör yazılımının güncellenmesi yapılmıştır.

2022


2024

Milli ATC (Air Traffic Control) Merkezi 1. Safha Ar-Ge Projesi

ICAO(Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü), EUROCONTROL(Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı) ve EUROCAE(Avrupa Sivil Havacılık Teçhizatı Teşkilatı) standartları göz önünde bulundurularak, Hava Trafik Yönetimi Sistemi’ni oluşturan yazılım bileşenleri geliştirilecektir. 

2021

2025

Milli W/MLAT  Kurulumu Ar-Ge Projesi

Hava araçlarının gözetimi (surveillance) için kullanılan yeni nesil bir teknik olan MLAT (Multilateration) sisteminin; milli imkanla geliştirme projesidir. Proje kapsamında alıcı/verici MLAT sensörleri, WAM (Geniş alan multilaterasyon) sistemi, A-SMGCS (Yer Hareketleri Rehberlik ve Kontrol Sistemi) ve SMR geliştirilmesi planlanmaktadır. 
2023

2027






App img

DHMİ Mobil Uygulaması

DHMİ Mobil uygulamasını ÜCRETSİZ İndirin

  • HABERLER VE
    DUYURULAR
  • İHALE İLANLARI
  • PAT SAHA DURUMU
  • DHMİ TV
  • PROJELER
  • İLETİŞİM
  • ÇEK GÖNDER