Oturum Aç

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü

ÇUKUROVA ULUSLARARASI HAVALİMANI

red Logo
444 34 64

Elektronik Sistemler

Yazı Boyutu
A

​​

HAVA TRAFİK EMNİYETİ ELEKTRONİK HİZMETLERİ

Ana faaliyetleri havalimanı işletmeciliği ve hava seyrüsefer hizmetlerinin sağlanması olan Devlet Hava Meydanları İşletmesinde seyrüsefer faaliyetlerinin ulusal ve uluslararası kurullara uygun olarak emniyetli bir şekilde yürütülebilmesi için Haberleşme, Seyrüsefer ve Radar sistemleri (Communication, Navigation, Surveillance –CNS) kullanılmaktadır.

Kullanılan bu sistemler sayesinde seyrüsefer yapan bir hava aracının bir yerden başka bir yere varışı esnasında gerekli iletişim sağlanmakta ve seyrüsefer yardımcı cihazları marifetiyle emniyetli bir ulaşım yapılmaktadır. Ayrıca, radar sistemleriyle tüm hava araçlarının emniyetli bir şekilde seyrüsefer yapılabilmesi için hava sahasının kontrolü gerçekleştirilmektedir.

Çukurova Uluslararası Havalimanı Başmüdürlüğü sorumluluğunda olan sistem/cihazlar ve görevleri aşağıda belirtildiği gibidir.

 

1) Haberleşme Sistemleri;

AFTN/AMHS Sistemi (Havacılık Sabit İletişim Ağı)

Dünya çapında, havacılık sabit devreleri aracılığıyla, tüm havacılık ve uçuş emniyet mesajlarının güvenli, hızlı olarak alınıp, gönderildiği haberleşme şebekeleridir.

V-ATIS Sistemi (Otomatik Terminal Bilgi Hizmeti)

24 saat ya da belirlenmiş farklı aralıklarla inen / kalkan hava araçları için sağlanan güncel, periyodik meteorolojik ve operasyonel bilgileri otomatik olarak sağlayan hizmet.

Datalink Sistemleri (CPDLC, DCL PENS/EAD Sistemleri​)

Avrupa Hava Sahasında bulunan ülkelerin havacılık bilgi yönetimi kapsamında kullanmış oldukları veri ağlarıdır.

Radyolink Sistemleri

Kırsalda ve zorlu arazi koşullarında haberleşme amaçlı kullanılan, iki nokta arasında iletişimi sağlayan sistemlerdir.

VCS (Ses Haberleşme Sistemi)

Hava trafik kontrolörü kullanımında bulunan haberleşme sistemlerini bir panel üzerinden kullanma kolaylığı sağlayan telefon hatları ve radyo frekans kanallarının bağlı olduğu sistemdir.

VHF/UHF Hava/Yer Sabit ve HF SSB Telsiz Cihazları

Hava seyrüsefer hizmetleri kapsamında  hava araçları ile gerekli haberleşmenin sağlanması ve arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılan radyo frekans üzerinden iletişimin sağlandığı sabit telsizlerdir.

VRS (Ses Kayıt Sistemi)

Ses haberleşme sistemi üzerinde gerçekleştirilen görüşmelerin kaydını tutan sistemdir.

Uydu ve Karasal Hatlar

Havacılık haberleşme sistemlerinin veri akışının sağlandığı özel hatlardır.

2) Gözetim Sistemleri;

Electronic Flight Strip

Hava Trafik Kontrol ünitelerince kullanılan ve üzerinde trafiklerle ilgili kritik bilgi içeren kağıt stripler yerine elektronik ortamda çalışan, kritik bilgileri güncelleyerek veri girişini kolaylaştıran Elektronik Uçuş Bilgi Sistemidir.

3) Seyrüsefer Sistemleri;

DME (Distance Measurement Equipment)

Bir istasyona doğru uçan hava taşıtının o noktaya kadar olan mesafe bilgisi, bu cihazlar tarafından sağlanır.

ILS (Instrument Landing System)

Yatay ve düşey olarak uçağa kılavuzluk görevi yaparak, uçağın piste elektronik cihazlarla emniyetle iniş yapmasını sağlayan bir sistemdir. ILS Sistemi Localizer, Glide Path ve Marker ünitelerinden oluşur. Çukurova Havalimanında 03R ve 21L pist yönlerinde hizmet veren 2 adet ILS sistemi bulunmaktadır.​

cukurova.png

CUKUROVA_2.JPG


NDB (Non Directional Beacon)

Günümüz hava seyrüseferinde yön belirlemeye yarayan cihazlardır. Çok hassas olmayan ve bu nedenle Hava Seyrüseferi açısından özellikle yaklaşma ve iniş sırasında limitlerin oldukça üzerinde hesaba katılan bir sistemdir.​




App img

DHMİ Mobil Uygulaması

DHMİ Mobil uygulamasını ÜCRETSİZ İndirin

  • HABERLER VE
    DUYURULAR
  • İHALE İLANLARI
  • DHMİ TV
  • PROJELER
  • İLETİŞİM
  • ÇEK GÖNDER