ATC (HAVA TRAFİK KONTROL) ÜNİTESİ Meydan Kontrol Hizmeti: Uçakların emniyetli bir şekilde iniş-kalkış yapmasının sağlandığı, uçuşun ilk ve son evreleri olarak tanımlayabileceğimiz aşamalarda verilen hava trafik hizmetlerini kapsamaktadır. Havalimanımızda bu hizmetleri Hava Seyrüsefer Müdürlüğü ATC ünitesi yerine getirmektedir.
Bu tanım kapsamında; Çukurova Uluslararası Havalimanında sadece Meydan Kontrol Hizmeti verilmekte olup; sorumluluk alanı (CTR), koordinatları AIP' de yayımlanan alanda 2000 feet yüksekliğindeki hava sahasını kapsamaktadır. Çukurova Uluslararası Havalimanı meydan kontrol kulesi günlük yaklaşık olarak 100 adet hava trafiğine hizmet vermektedir. Yaklaşma kontrol hizmeti İncirlik Yaklaşma Kontrol (İncirlik 10. Ana Jet Üs Komutanlığı) tarafından, Türkiye genelinde saha kontrol hizmeti Ankara' da bulunan Hava Trafik Kontrol Merkezi (HTKM) tarafından sağlanmaktadır.
Havalimanımız 3500 mt. uzunluğunda 60 mt genişliğinde her türlü hava aracının iniş kalkış yapabileceği uzunluk ve dayanımda, ILS CAT II kategori düşük görüş hassas yaklaşma standardını sağlayan 03R-21L pistine sahiptir. Bu hizmeti sağlayabilmek için ILS Localizer ve Glide Path ile donatılmıştır. Ayrıca VOR/DME ve NDB hava seyrüsefer yardımcı cihazları ile teçhiz edilmiştir. Buna ek olarak acil durumlarda kullanılmak üzere 3500 x 45mt ölçülerinde 03L-21R pisti bulunmaktadır.
Meydan Kontrol Kulesinde; frekanslar ve telefon hatları üzerinden hızlı muhabere yapılmasını sağlayan Haberleşme Sistemi (VCS), Çok Amaçlı Radar Ekranı (ÇARE), Elektronik Uçuş Bilgi Sistemi (EFS), uçuş planlarının takip edildiği AFTN sistemi, anlık meteorolojik bilgileri sağlayan Otomatik Hava Gözlem Sistemi (AWOS) ve bu bilgileri pilotlara sesli olarak yayınlayan Otomatik Terminal Bilgi Hizmeti (ATIS) bulunmaktadır.
AIM (HAVACILIK BİLGİ YÖNETİMİ) ÜNİTESİ
Çukurova Uluslararası Havalimanı'nda uçuşların etkin ve emniyetli bir şekilde yürütülebilmesi için havacılık verilerini, uluslararası standartlarda uçuşlardan önce toparlamak, kullanılır hale getirmek ve ilgili tüm sivil havacılık kuruluş ya da havayolu şirketlerine zamanında gönderme görevi Hava Seyrüsefer Müdürlüğü AIM ünitesi tarafından yerine getirilmektedir.
Havalimanımızda Havacılık Bilgi Yönetimi (AIM) Biriminin yürüttüğü ana görevler konu başlıklarıyla aşağıdadır;
- Havacılık bilgilerini yayınlama,
- Uçuş müsaadeleri ve permi takibi,
- Uçak işletme ruhsat, uçak tescil, uçuşa açma/kapama ve pilotlara yönelik uygulamaların takibi,
- NOTAM (Havacılara Uyarı) işlemleri,
- Uçuş planlarının takibi, denetimi ve dağıtımı,
- Genel Müdürlük tarafından yayınlanan AIP (Havacılık Enformasyon Yayını) ve değişikliklerinin (AMDT) takibi,
- Türk hava sahasında icra edilen ilgili askeri faaliyetlerin takibi,
- Uçak şirketlerinin uçuş tarifelerinin izlenmesi ve slota uymalarının sağlaması,
AIM Ünitesinde AFTN istasyonu, uçuş bilgi ve takip sistemi, EAD sistemi, haberleşme sistemi (VCS) ve uçuş takibinin daha verimli yapılabilmesi için kullanılan tescil sorgulama sistemi ve CFMU sisteminin bulunduğu bilgisayar ve SSB telsiz cihazı bulunmaktadır.
Çukurova Uluslararası Havalimanı AIM Ünitesi tarafından günlük ortalama 100 adete kadar uçuş için FPL kabul, yayınlama ve uçuş takip sistemine giriş yapılmakta olup AFTN-TCP istasyonundan işlem yapılan mesaj sayısı yaklaşık 1000 adettir.
Çukurova Uluslararası Havalimanı Hava Seyrüsefer Müdürlüğü nöbetli alışma usulüne göre 24 saat hizmet vermektedir.